Kies uw gebied

In Provincie Utrecht gaat de schop in de grond voor aanleg glasvezel buitengebied

Wethouders Dick Vlastuin (gemeente Renswoude), Gerrit Boonzaaijer (Gemeente Utrechtse Heuvelrug), Henk van den Berg (gemeente Rhenen) en Gijs de Kruif (gemeente Woudenberg) schoven vanmorgen samen met Gerard van Santen, directeur Gebiedscoöperatie O-gen en Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf, de eerste glasvezels in de kabelbuis. Deze handeling symboliseerde de start van de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Renswoude. Renswoude is het eerste stukje van het Utrechtse deel van de regio Gelderse Vallei Midden, waar snel internet tot in elke woning in het buitengebied beschikbaar komt. Voor de zomer van 2017 werd al bekend dat 50% van de inwoners van het buitengebied in deze regio heeft gekozen voor diensten via glasvezel. Dit was nodig om daadwerkelijk te kunnen starten met de aanleg.

Wethouder blij met komst van glasvezel in buitengebied

Wethouder Dick Vlastuin is blij met de komst van glasvezel in zijn gemeente. “Glasvezel is van groot belang voor de leefbaarheid van het buitengebied. Denk aan de recreatiesector, de boerenbedrijven en ook voor gezinnen met opgroeiende kinderen. Snel internet is voor iedereen belangrijk. Er wordt nu gestart in een deel van Provincie Utrecht, maar zijn binnenkort gaat Glasvezel buitenaf gaat een glasvezelcampagne starten in andere regio’s in de Provincie, denk bijv. aan Kromme Rijnstreek. Daarmee zijn wij erg blij.”

Eerste werkzaamheden in het buitengebied Utrecht

Aannemer NKM is begonnen met de graafwerkzaamheden. "We vonden het belangrijk om samen de schop in de grond te zetten nu de aanleg ook in de Provincie Utrecht is gestart. Dit is een bijzondere mijlpaal die we niet ongemerkt voorbij willen laten gaan. Bovendien wordt het in het gebied heel zichtbaar dat we met de aanleg zijn begonnen. De aanleg in Utrecht is onderdeel van het gebied Gelderse Vallei Midden. Dit is een grote klus, het gaat om zo’n 6.000 adressen. De verwachting is dat eind 2018 de aanleg in Gelderse Vallei Midden helemaal afgerond is”, zegt Piet Grootenboer.

Gebiedscoöperatie O-gen

In 2016 tekenden provincie en de gemeenten. De intentieverklaring ‘Snel internet in het buitengebied van de provincie Utrecht’. Hiermee werden de handen ineengeslagen om de het Utrechtse platteland van snel internet te voorzien. In 2015 heeft Gebiedscoöperatie O-gen het initiatief genomen om in het oostelijk deel van de provincie Utrecht te starten met de aanleg van versneld breedband in het buitengebied

Gerard van Santen van Gebiedscoöperatie O-gen: “Onze ambassadeurs hebben meegeholpen om de 50% deelname te halen. Iets waarop wij als O-gen bijzonder trots zijn. De aanleg van glasvezel in het buitengebied van de Gelderse Vallei wordt dit jaar nog afgerond. En dat is mooi, want het buitengebied zit er met smart op de wachten. We gaan ervan uit dat ook de glasvezelcampagne, die binnenkort in de Kromme Rijnstreek van start zal gaan, ook succesvol zal worden afgerond. Een groot deel van Utrecht-Oost zal straks voorzien zijn van glasvezel”.