Kies uw gebied

Hoe komt de vastrechtvergoeding tot stand?

Om op grote schaal glasvezel aan te kunnen leggen in het buitengebied, is een flinke investering nodig. Deze investering wordt deels gedaan door de investeringsmaatschappij EQT. Zij investeert in diverse infrastructuurprojecten, onder andere ook in glasvezelnetwerken in het buitengebied.

Naast de investering van EQT wordt ook aan de bewoners in het buitengebied om een bijdrage gevraagd. Het is namelijk een hele uitdaging om in het buitengebied glasvezel aan te leggen, denk aan de grote afstanden, de vele bossen en geografische obstakels zoals bossen, water- en spoorwegen. Bovendien zijn deze verschillen tussen de deelgebieden groot. 

Per gebied wordt gekeken naar de uitdagingen die we tegenkomen en de kosten die we moeten maken om het gebied te ontsluiten. Op basis hiervan wordt de investering bepaald, maar ook de vastrechtvergoeding. De vastrechtvergoeding varieert daarom per gebied.

Wij realiseren ons dat dit verwarrend kan zijn, maar willen graag dat iedereen in het buitengebied wordt voorzien van snel internet tegen een eerlijk aanbod. Op deze manier denken wij dat voor iedereen glasvezel binnen handbereik is.