Kies uw gebied

Terugblik 2018: aanleg in Zuidoost Twente

Het is al bijna een jaar geleden dat de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Zuidoost Twente van start is gegaan. Er is het afgelopen jaar veel gebeurd; er vond een bijzondere kanaalboring plaats, vele kilometers zijn gegraven en een groot aantal inwoners maakt al met plezier gebruik van de diensten van glasvezel. Tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar én om alvast vooruit te kijken naar 2019.

Het jaar in vogelvlucht

Op 20 december was het eindelijk zover: de schop ging in de grond. Wethouders Hans van Agteren (Enschede), Annette Nijhuis (Haaksbergen), Mariska ten Heuw (Hengelo) en Jan Martin van Rees (Losser) gaven samen met initiatiefgroep TwenteGlas en Piet Grootenboer het startsein voor de aanleg. Inmiddels is er door de mannen van Allinq bijna 580 kilometer gegraven.

     

Op 16 maart vond de volgende mijlpaal plaats: de Area PoP (Point of Precense) werd geplaatst. Op deze zegenoemde hoofdkast worden maar liefst 4.800 adressen aangesloten. De Area PoP voedt het hele buitengebied van Zuidoost Twente. Dit gebeurt via wijkkasten. Vanuit deze wijkkasten komt de glasvezelkabel via de eindverdelers uiteindelijk bij de bewoners in de meterkast. In totaal worden er negen wijkkasten in het buitengebied geplaatst. 

       

Kanaalboring

Een bijzondere mijlpaal dit jaar was de kanaalboring in november. In Twekkelo werd op 20 meter diep 350 meter onder het kanaal doorgeboord. 

          

De cijfers op een rij:

 In totaal wordt er 723 km gegraven. Hiervan is 80% is afgerond.

 In totaal komen 4.700 woningen in aanmerking voor een aansluiting. Het daadwerkelijk aantal afgesloten abonnementen: 3101
Het aantal woningen dat al over een glasvezelaansluiting beschikt:

  • Deelgebied ES-01: 240 van de 253 woningen
  • Deelgebied HKB-01: 232 van de 243 woningen
  • Deelgebied HKB-02: 309 van de 345 woningen
  • Deelgebied ES-03: 124 van de 340 woningen

De overige woningen en deelgebieden worden in 2019 aangesloten op het netwerk. Benieuwd wanneer jouw woning wordt aangesloten? Bekijk hier de planning. Naar verwachting is in het tweede kwartaal van 2019 het hele gebied voorzien van glasvezel.                               

In 2019 gaan we uiteraard weer vol energie verder met de aanleg van glasvezel in Zuidoost Twente. De laatste kilometers worden gegraven, de kabels worden gelegd en alle inwoners die een abonnement hebben afgesloten, kunnen in 2019 gebruikmaken van de diensten van glasvezel. We wensen jullie allemaal heel fijne feestdagen en de beste wensen voor 2019!