U kunt zich nog steeds aanmelden!

Planning

De aanleg van glasvezel in Noordoost Drenthe is begonnen! De werkzaamheden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk worden uitgevoerd door aannemer Allinq. De inwoners ontvangen van de aannemer informatie over het schouwen, de graafwerkzaamheden en de plaatsing van de glasvezelaansluiting thuis.

Voordat de aannemer aan de slag kan met de graafwerkzaamheden, start hij eerst met schouwen. Dit betekent dat de aannemer bij u langskomt om te kijken waar de aansluiting precies moet komen. Inwoners in Annen, Eext en Gieten die een abonnement hebben afgesloten, hebben voor de bouwvak een brief ontvangen met meer informatie over de geplande werkzaamheden. 

Start in Annen

In mei is Allinq gestart met de aanleg van glasvezel in Annen. De werkzaamheden zijn gestart op het kruispunt Ronkelskamp/Voetakkers. Hier is door Allinq een verdeelpunt geplaatst en vanuit hier wordt gekeken welke route genomen wordt om de aanleg in Annen te realiseren. Allinq is voor de bouwvak ook gestart met schouwen in Eext en Gieten. Ook is er in Eext een start gemaakt met graafwerkzaamheden. 

Planning NO Drenthe

Na de aanleg in Annen gaat Allinq verder in het oostelijke deel van de gemeente Aa en Hunze (Eext, Gieten, Gasselte, Gasselternijveen en andere dorpen ten zuidoosten van de N33). De eerste aansluiting wordt naar verwachting medio september in Eext gerealiseerd. Naar verwachting is het oostelijke deel begin 2020 voorzien van glasvezel.

Vanaf medio oktober 2019 wordt gestart met de aanleg in het zuidelijke deel van Drenthe (buitengebied Rolde, Anderen, Balloo, Grolloo, De Broekstreek, Schoonloo). Het streven is om begin maart 2020 alle woningen en bedrijven in dit gebied aangesloten te hebben op het netwerk. 

Nadat de werkzaamheden in het zuiden zijn afgerond, wordt de Drentsche Aa stroomafwaarts gevolgd richting Gasteren, Anloo en Schipborg en wordt er aangelegd in de dorpen in het noordoosten (Spijkerboor en andere dorpen ten noorden van de N33, Zuidlaarderveen, De Groeve en Midlaren). De graafwerkzaamheden in dit gebied starten medio februari 2020 en naar verwachting wordt medio juni de laatste aansluiting gerealiseerd. 

Tot slot komt in maart 2020 Tynaarlo aan de beurt. Er vindt een grote oversteek (spoorbaan, A28 en Noord Willemskanaal) plaats richting de Noordwest kant van het gebied: De Punt, Yde en Eelde-Paterswolde. Eind augustus 2020 is volgens de planning iedereen aangesloten op het glasvezelnetwerk. 

Plaats

POP-gebied

Graafwerkzaamheden

Huisaansluitingen

Annen

Annen

vanaf mei t/m oktober 2019

vanaf okterber t/m december 2019

Eext

EET-01

vanaf medio juni t/m juli 2019

vanaf september t/m oktober 2019

Gieten

GTN-01

vanaf juli t/m september 2019

vanaf oktober t/m november 2019

Gasselte

GLT-01

vanaf september 2019

vanaf november t/m dececmber 2019

Gasselternijveen

GAS-01

vanaf september t/m oktober 2019

vanaf november t/m januari 2020

Gieterveen

GTV-01

vanaf oktober t/m november 2019

janauari 2020

Rolde

ROLD-01

vanaf oktober t/m november 2019

februari 2020

Grolloo

GLO-01

vanaf november t/m januari 2020

vanaf februari t/m maart 2020

Spijkererboor

SPB-01

vanaf december t/m januari 2020

vanaf maart t/m april 2020

De Groeve

Groeve-01

vanaf januari t/m februari 2020

april 2020

Gasteren

GSR-01

februari 2020

mei 2020

Schipborg

SBORG-01

vanaf februari t/m maart 2020

vanaf mei t/m juni 2020

Tynaaro

TNL-01

vanaf maart t/m april 2020

vanaf juni t/m juli 2020

Eelde

EEL-01

vanaf april t/m mei 2020

juli 2020

Deze planning is geplaatst op 23 mei 2019 en is onder voorbehoud.   

De verbinding: van de POP naar uw huis

In ieder deelgebied worden diverse verdeelpunten geplaatst; POP's (Point of Presence). In Noordoost Drenthe worden in totaal 14 POP's verdeeld over het hele gebied geplaatst. De Area POP is de zogenoemde hoofdkast in wordt in Eext (bij de N33) geplaatst. Deze POP wordt aangesloten op het landelijke net. 

De drie grote POP's zijn goed voor maximaal 1400 aansluitingen per POP. Daarnaast worden er elf kleinere 'wijk-POP's' geplaatst, die ieder capaciteit hebben voor 700 á 800 aansluitingen. In totaal beschikken de POP's over voldoende capaciteit voor bijna alle 10.000 adressen Noordoost Drenthe. Let op: alleen inwoners die een glasvezelabonnement bij een dienstprovider hebben afgesloten worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. 

Via deze POP's komt een dubbele glasvezelkabel uiteindelijk bij de bewoners in de meterkast terecht. Iedere inwoner (mits er een abonnement is afgesloten) krijgt een eigen dubbele glasvezelkabel in huis. De verbinding wordt dus niet gedeeld met omwonenden. Het resultaat: snel kunnen internetten, bellen en tv kijken via een glasvezelaansluiting. 

Niet alle adressen krijgen een kabel langs hun huis. In de dorpskernen wordt de glasvezel voor niet-geabonneerde bewoners uitgerold tot aan de erfgrens van ieder huis. Er ligt als het ware een 'rolletje glasvezel' op de erfgrens. In het buitengebied wordt dit niet gedaan en stopt de bekabeling bij een 'buurtverdeeldoos'. Adressen op een eindstuk, die zich niet hebben aangemeld bij een dienstaanbieder, wordt niet voorzien van een glasvezelkabel en kunnen op een later moment tegen hogere aanlegkosten alsnog een glasvezel krijgen. 

 De aanleg in een bepaald gebiedsdeel verloopt vanaf een verdeelstation (POP); van hieruit worden de omliggende dorpen aangesloten. Voor details zie bovenstaande tabel.

Aannemer Allinq

Allinq maakt een afspraak met u om de huisaansluiting te realiseren. U kunt gebruik maken van de diensten binnen enkele weken na de goedgekeurde huisaansluiting. Dit is afhankelijk van uw dienstenaanbieder. 

Heeft u gedurende het aanlegproces klachten of zijn er storingen? Dan kunt u hierover contact opnemen met de aannemer Allinq. Ze zijn op werkdagen tussen 08.30 en 16.00 uur bereikbaar via 088 - 60 07 107 of glasvezelbuitenaf@allinq.nl.


Voor vragen met betrekking tot de diensten kunt u terecht bij de dienstaanbieders of de lokale verkopers, deze staan vermeld op onze website.