Zo snel als een duif

In de gebieden waar Glasvezel buitenaf campagne voert, zijn er ook altijd bewoners actief; onze ambassadeurs. Zij zetten de extra stappen die we nodig hebben om het percentage te halen zodat we ook echt kunnen gaan aanleggen. Eén van die ambassadeurs in Westland & Midden-Delfland is Gerard van Leeuwen, inwoner van Maasland.

Vliegensvlugge data
Gerard is actief in de duivensport en heeft zelf sportduiven. Hij vervoert soms zelf de duiven en bij wedstrijden is hij de man die verantwoordelijk is voor een goede verwerking van de uitslagen. Die komen namelijk bij hem binnen, op zijn computers in Maasland. Bij een wedstrijd worden de duiven opgehaald in een comfortabele vrachtwagen, ze moeten natuurlijk fit aan de start verschijnen, en losgelaten in bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk. Zo’n 900 kilometer van huis! En dan begint de spanning. Welke duif heeft het snelst gevlogen? De duiven zijn geringd met een chip en landen bij een wedstrijd thuis in het hok ‘op de valplank’ die via een antenne in verbinding staat met internet. Sommige weekenden landen er wel 40.000 (!) duiven over verschillende vluchten van 100 tot 900 kilometer alleen al in Zuid-Holland. Een enorme hoeveelheid data dus, die snel verwerkt moet worden.

Die data binnenhalen gaat meestal wel goed, maar Gerard moet ook back-ups draaien. En dat duurt met zijn huidige verbinding soms wel 3 dagen. Maar als er straks glasvezel ligt, draait hij de back-up ’s nachts en is het in een half uurtje gefikst. Daar zullen de zoons van Gerard, fervente gamers, ook blij mee zijn. Als er een back-up wordt gedraaid gaat het gamen niet zo soepel, die ping-snelheid moet omhoog! Slimme jongens, programmeurs net als hun vader, die niet zonder snel internet kunnen. En waar Gerard hen vroeger hielp met projecten op school, vraagt hij ze nu wel eens om hulp. “Je wilt niet stil blijven staan, de ontwikkelingen, vooral op het gebied van internet gaan snel,” vindt Gerard.

Toekomst
En dat je met glasvezel klaar bent voor de toekomst probeert hij de bewoners in zijn buurt die nog twijfelen ook mee te geven: “Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van films. Ze worden steeds gedetailleerder, je moet het gevoel krijgen dat je ín de film zit. En als je straks wel de nieuwste HD Smart-tv hebt maar nog traag internet, dan mis je het dus wel allemaal. Maar ook voor thuiswerken, de beveiliging van je huis of bedrijf, of voor het maken van de mooiste fotoboeken is snel internet onmisbaar.”

Buren
Gerard is actief in de buurtapp, en spoort zijn buren ook aan om een abonnement af te sluiten. Trots laat hij zien dat al veel buren zich hebben aangemeld. Vandaag hangt Gerard nog 2 spandoeken op aan een van de vele bruggen, zodat hij er zeker van is dat niemand het mist. Gerard: “Want het is nu of nooit!”

Meld je dus voor 16 september aan en geniet straks van alle voordelen van snel internet.

(Foto: Renate van der Louw)