Helaas

Helaas, momenteel hebben wij een storing in ons systeem. Probeer het later nog eens of neem contact met ons op.

Eerste schop in de grond in Achterhoekse kern Halle

11 maart 2020


Op woensdag 11 maart zetten wethouder Evert Blaauw van  gemeente Bronckhorst, aannemer Bam Infra Telecom, en Piet Grootenboer van Glasvezel buitenaf gezamenlijk een eerste schop in de grond aan de Tarwestraat in Halle. De aanleg van het glasvezelnetwerk in de kernen van Achterhoek Midden is hiermee definitief van start.

Wethouder Evert Blaauw van de gemeente Bronckhorst is blij met de aanleg in de kleine kernen: “Het is een enorme prestatie om zoveel adressen in het buitengebied en nu ook in de kernen aan te sluiten. Dat kan alleen als er een goede samenwerking is.”

De aanleg van het glasvezelnetwerk, in de kleine kernen van Achterhoek Midden, wordt uitgevoerd door aannemer BAM Infra Telecom.  Daarbij komt glasvezelkabel langs ruim 3.600 adressen te liggen. Een groot deel daarvan heeft al een abonnement. De overige adressen kunnen zich nog steeds aanmelden. 

“Een voorbeeldregio”, aldus Piet Grootenboer, directeur van Glasvezel buitenaf. “Zowel in de campagne als nu tijdens de aanleg is er geweldig goed samengewerkt door alle partijen. Ook hebben veel vrijwilligers en lokale verkopers zich hard gemaakt. Dat maakt dat we nu een heleboel mensen in deze regio blij kunnen maken met een snelle glasvezelverbinding.”

Graafwerk

Glasvezel buitenaf gaat  glasvezel aanleggen in 16 kleine kernen die liggen in de gemeente Bronckhorst, Berkelland en Doetinchem, te weten: Baak, Bronkhorst, Drempt, Halle, Hoog-Keppel, Hummelo, Kranenburg, Laag-Keppel, Langerak, Nieuw-Wehl, Noordijk, Rekken, Rietmolen, Toldijk, Veldhoek en Wichmond.
In totaal wordt ongeveer 140 km gegraven. Momenteel graaft aannemer BAM Infra Telecom in Halle. De graafploeg graaft een sleuf in de berm en legt daar de buizen in. Vervolgens blaast een andere ploeg de flinterdunne glasvezels door de buis naar de woningen.  Wanneer de graafploeg aan de slag gaat in een straat, ontvangen alle bewoners van tevoren een zogenoemde ‘graafbrief’ van de aannemer Naar verwachting plaatst BAM de eerste huisaansluiting in juni 2020.

Woningschouw

De aannemer is eind vorig jaar al begonnen met de woningschouw in de kernen van de gemeente Bronckhorst. De woningschouwers gaan momenteel vooral langs de deuren in de kernen Drempt, Steenderen, Wichmond en in Hummelo. De aannemer kijkt dan samen met de aangemelde bewoners waar de aansluiting in huis komt.

Snel internet voor hele regio Achterhoek

In de kleine kernen van Achterhoek Midden sloot meer dan 35%  procent van de inwoners een glasvezelabonnement af. In alle 16 kernen werd het eindpercentage gehaald. Hiermee werd aan de belangrijkste voorwaarde om te kunnen aanleggen voldaan.

Ook omliggende gebieden worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. In de kleine kernen van gemeente Oude IJsselstreek en gemeente Aalten is BAM momenteel aan het aanleggen. Aannemer Van Gelder is in december gestart met de kleine kernen in Oost Gelre. Het buitengebied van gemeente Aalten en Oost Gelre is afgelopen juni al aangesloten. Het buitengebied van Bronckhorst zit in de afrondende fase. In Winterswijk en Berkelland kunnen inwoners van het platteland al gebruik maken van snel internet. Hiermee hebben straks de kernen én de buitengebieden in de regio Achterhoek, glasvezel tot in de boerderij.   

Glasvezel van groot belang

Blaauw: “Veel inwoners zijn afhankelijk van hun internetverbinding, en er is echt behoefte aan een snelle verbinding in deze regio. We kunnen niet wachten tot de kernen ook zijn aangesloten op glasvezel.”, aldus een tevreden wethouder.

Meer informatie 

Via de postcodecheck op www.glasvezelbuitenaf.nl kunnen bewoners de status voor hun adres bekijken. Ook kunnen ze zich daar aanmelden.

Op de hoogte blijven van de aanleg? Meld je aan voor de nieuwsbrief