Helaas

Helaas, momenteel hebben wij een storing in ons systeem. Probeer het later nog eens of neem contact met ons op.

Verdeelkasten Tuk en Steenwijkerwold geplaatst

15 april 2020


Ondanks de lastige omstandigheden in verband met het coronavirus, heeft aannemer van Gelder Telecom begin april twee nieuwe verdeelpunten geplaatst. Naast het verdeelpunt in Oldemarkt staan nu ook de verdeelpunten in Tuk en Steenwijkerwold en dit betekent dat alle verdeelpunten voor fase 1 in Steenwijkerland staan! Samen worden via deze drie verdeelpunten straks 3500 adressen aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Met de plaatsing van deze twee verdeelpunten is het belangrijkste verdeelpunt in het glasvezelnetwerk van Steenwijkerland geplaatst. In Tuk is namelijk de hoofdkast geplaatst. Zo'n hoofdkast noemen we een Area POP (Point of Presence) en deze wordt aangesloten op het landelijke net. Vanuit deze hoofdkast wordt het signaal verdeeld naar de 14 andere wijkkasten.

De hoofdkast is een huisje van ongeveer 7,5m2, gevuld met kabels en lades met verbindingen. Dat is wat het uiteindelijk zal worden. Nu is het nog leeg. Als de apparatuur er in ligt, kan het verdeelpunt verbonden worden met de overige verdeelpunten, de straatkasten. In totaal beschikken alle POP's samen over voldoende capaciteit om de 10.000 adressen in Steenwijkerland kernen aan te sluiten. Let op: alleen inwoners die een glasvezelabonnement bij een dienstprovider hebben afgesloten worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. 

De verbinding: van de POP naar uw huis

Via de POP's komt de glasvezelkabel (voorzien van twee glasvezels) bij de inwoner op de vooraf afgesproken plaats (vaak is dit de meterkast) terecht. Iedere inwoner (die een abonnement heeft afgesloten) krijgt een eigen glasvezelkabel in huis. De verbinding wordt dus niet gedeeld met andere buren. Het resultaat: snel kunnen internetten, bellen en tv kijken via een eigen glasvezelaansluiting. 

In de dorpskernen wordt de glasvezel voor niet-geabonneerde bewoners neergelegd tot aan de erfgrens van ieder huis. Er ligt een rolletje glasvezelkabel  op de erfgrens. Het buitengebied wordt voor niet-geabonneerde bewoners alleen een mantelbuisje aangebracht waarin later alsnog de glasvezel kan worden aangebracht.

Planning

Aannemer Van Gelder Telecom is op dit moment druk bezig met de civiele werkzaamheden, de graaf-, boor en blaaswerkzaamheden die nodig zijn om het glasvezelnetwerk in deelgebied 1 aan te leggen. Zodra dat klaar is, worden de huisaansluitingen in deelgebied 1 geplaatst. Klanten worden daarover persoonlijk verder geïnformeerd. Daarna start de aannemer in deelgebied 2 en deelgebied 3. Lees hier meer over deze gefaseerde aanpak.