Helaas

Helaas, momenteel hebben wij een storing in ons systeem. Probeer het later nog eens of neem contact met ons op.

Eerste huisaansluiting in het buitengebied gemeente Overbetuwe

13 maart 2020


Wethouder Wijnte Hol van de gemeente Overbetuwe sloot vanochtend de eerste woning in Gelderland Midden aan op het glasvezelnetwerk. De familie Hamoen, wonend aan de Logtsestraat in Elst, is een van de eerste inwoners die gebruik kunnen maken van het supersnelle netwerk.

“Een goede verbinding is tegenwoordig een eerste levensbehoefte”, zegt wethouder Wijnte. “Voor mensen die vanuit huis een bedrijf runnen, maar ook gezinnen die met z’n allen tegelijk het internet gebruiken. Dat maakt deze stap een feestelijk moment.”

De aanleg van het glasvezelnetwerk, in het buitengebied van Gelderland Midden, wordt uitgevoerd door aannemer BAM Infra Telecom in opdracht van Glasvezel buitenaf. Daarbij komt glasvezelkabel langs ruim 1.700 adressen te liggen. Een groot deel daarvan heeft al een abonnement. De overige adressen kunnen zich nog steeds aanmelden.

Graafwerk

De graafwerkzaamheden vinden momenteel plaats onder de Rijn, ten noorden van Zetten en ten zuiden van Arnhem. En in het gebied rond Slijk-Ewijk, ten noorden van de Waal. In totaal graaft aannemer BAM ruim 220 km geul in de berm langs de weg. Daarin komt een buis te liggen waar de dunne glasvezels vervolgens doorheen worden geblazen naar de woningen.

Het signaal wordt vanuit een verdeelpunt, ook wel POP (Point of Presence) genoemd naar de adressen gestuurd. In Gelderland Midden staan vier van deze verdeelpunten, ‘grote grijze kasten’, die inmiddels allemaal zijn geplaatst.

Huisaansluiting

Rond Elst is het graafwerk zo goed als afgerond, en plaatst BAM nu de huisaansluitingen. Bewoner Esther Hamoen-Raterink is blij met de aansluiting: “Wij zaten echt te wachten op een snellere verbinding. Met drie kinderen die vaak tegelijk op Youtube en Netflix zitten, werd de verbinding vaak traag en instabiel. Ik werk vanuit huis, dus snel internet is echt een eerste vereiste voor mij. Ik ben blij dat we nu zijn aangesloten.”

Komende weken worden vooral in de Elst 'glasvezelkastjes' in huis geplaatst. De aannemer maakt hiervoor een afspraak met de bewoners. Na de aansluiting zijn de dienstaanbieders aan zet om te zorgen voor het internetsignaal. Naar verwachting zijn alle aangemelde bewoners in Gelderland Midden in augustus 2020 aangesloten op glasvezel.

Uitdaging

Ook onderstreept wethouder Hol het belang van een goede samenwerking: “De aanleg in het buitengebied is een uitdaging. Dankzij de inzet van een groot aantal ambassadeurs en lokale verkopers en een goede samenwerking tussen gemeente, aannemer en Glasvezel buitenaf hebben we nu deze bijzondere mijlpaal in het aanlegtraject bereikt”, aldus een tevreden wethouder.

Uiteraard zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen door aannemer BAM m.b.t. het coronavirus. Deze bijeenkomst vond om die reden plaats in kleiner comité en volgens de richtlijnen van het RIVM.

Meer informatie 

Via de postcodecheck op www.glasvezelbuitenaf.nl kunnen bewoners de status voor hun adres bekijken. Ook kunnen ze zich daar aanmelden.

Op de hoogte blijven van de aanleg? Meld je aan voor de nieuwsbrief


foto: Petra Scheutjens